No heippa ! En oo  taas pariin viikkoon kirjotellu, koska ajattelin antaa kropalleni ja lääkkeelleni mahdollisuuden. Ajattelin etten joutuisi kirjoittamaan tätä, mutta tässä taas ollaan... Aamulla soitin pomolleni kuinka yöni vietin kuumeessa enkä siis tänään tule töihin. Loppupäivä onkin sitten mennyt vain nukkuessa ja makoillessa. Särkylääkettä naamaan ja toivotaan parasta. Tää on ehk maailman turhauttavinta kun joka kerta kun pistän lääkkeen itseeni, tiedän että aiheutan itselleni kamalan olon. Jokanen voi miettii oman mielipiteensä siitä onko tää tyhmää vai tyhmää.

Jokatapauksessa aattelin nyt sitten kertoa teille kuinka tän teen ! Kuinka aiheutan itselleni saikku-päivän. Miten tää homma oikein toimii. Mulle tää on ihan normia kaivaa lääke jääkaapista ja pistää itseäni, mutta totesin ettei se ihan kaikille kuitenkaan ole arkipäivää.

1. Elikkäs tälläinen paketti. Vaikuttava aine on interferonibeeta-1a ja lääkkeen nimi Avonex. Lääkettä säilytetään jääkaapissa ja se otetaan lämpiämään sieltä puoli tuntia ennen pistämistä. Lääkkeen voisi pistää suoraan jääkaappikylmänäkin, mutta neste tuntuisi hiukan inhottavalta ihon alla joten lämpiäminen on suositeltavaa. :)

image.jpg

2. Pakkaus sisältää itse "kynän", neulan sekä sinisen alustan. Tää on vähän teeseitse-meininkiä, kynä ei siis ole käyttövalmis vaan vähän pitää askarrella ennen pistosta.

image.jpg

3. Kynä itessään on tämännäköinen. Sen päästä irroitetaan muoviosa, johon neula liitetään.

image.jpgimage.jpg

4. Neula on suojassa jottet pääse sohaisemaan siihen vahingossakaan. Se kiinnitetään kynän päähän kiertämällä. Neula ei ole mikään älyttömän pitkä, mutta ihan tarpeeksi jotta pistäessä neula ylettyy lihakseen asti.

image.jpgimage.jpg

5. Neulan ollessa kynässä paikallaan, valkoinen osuus kynän päästä liuetetaan neulan yli jollen neulan muovisuojus poistuu ja neula jää paljaana piiloon kynän sisälle.

image.jpg

6. Nyt kynä on käyttövalmis ! Sen sisällä näkyy nestettä ja hiukan ilmakuplia. Nesteen täytyy olla täysin kirkasta. Pieni sininen merkki ikkunan toisella puolella painuu piiloon kynää painettaessa ihoa vasten. Jos merkki on näkyvissä ei kynä laukea ollenkaan, vaan kynä toimii ainoastaan merkkiviivan piiloon painettaessa.

image.jpg

7. Pistos annetaan ainoastaan reisiin. Kämmenen kokoinen alue johon pistetään vaihdellen oikean ja vasemman reiden kanssa. Kynä painetaan suht paljon lähemmäs lihasta, jotta neula ylettyy lihakseen asti ja lääke menee oikeaan paikkaan. Kynän päästä painetaan jolloin kuuluu pieni ääni ja neula lävistää ihon. Kynää pidetään siinä paikallaan 10sekunttia ja sen jälkeen otetaan varovasti pois iholta. Pistoskohtaan saattaa jäädä pieni jälki tai vuotaa hiukan verta, mutta yleensä siihen jää ainoastaan pieni piste, joskus pieni mustelma. Pistäminen ei oikeastaan satu ollenkaan, siihen on jo niin tottunut.

image.jpgimage.jpg

Sitte vaa ootellaaki jännityksel ja toivotaan parasta !! Eilen mä pistin noin klo 16, ja ensimmäiset oireet alko kuuden aikaan. Eli pistoksesta on 2h armonaikaa. Illalla otettiiki sit särkylääkettä kun joka paikkaan alko kolottamaan ja kuume teki tuloaan. Nukkumaan kävin kymmenen aikoihin hiukan sekavassa mielentilassa, ja yöllä meno olikin entistä sekavampaa. Nukuin collareissa ja pitkässä paidassa, mutta heräsin silti siihen että tärisin ja minulla oli mielettömän kylmä. Uni oli todella katkonaista, tärisin, kärsin kylmyydestä ja kivuista, päätä särki ja olo oli muutenkin kuin rekan alle jääneellä. Aamulla vaihtoehtona ei ollut kuin nukkuminen koska muuhun ei pystynyt. Päivä on mennyt aivan horroksessa, pää ihan sumussa ja välillä vaan nukahdellen. Voimat on pikkuhiljaa palaillu yöllisen helvetin jälkeen, mutta olo on silti edelleen heikko ja väsynyt.

Joten tässä Saran vinkit miten saada saikku-päivä! Avonex vaan kroppaan niin kipeys on taattu! En tiiä kuinka kauan tätä jaksaa minä, mun kroppa tai mun työnantaja. :D Kovasti sairaalalla väitetään että kroppa tottuisi pikkuhiljaa lääkkeeseen eikä sivuvaikutukset ois enää niin pahat... Saa nähä. Mä pujahdan takasin peiton alle ja otan Nasun kainaloon, pyydän Manuu tuomaan pari särkylääkettä ja toivon pahanolon menevän ohi nopeasti ! Toivottavasti teillä on alkanut viikko hieman paremmissa merkeissä... :) - kerranviikossakipeä-Sara