Moikka kaikille pitkästä aikaa ja terkkuja flunssapotilaalta! Oon siis ollu tosi kipeenä pari viikkoa, sen takia ei oo uusia tekstejäkään syntynyt. Nyt pikkuhiljaa alkaa olo paranemaan ja normalisoitumaan, vihdoin jaksaa tehdä jotain muutakin kuin vain maata sohvalla neljän seinän sisällä Nasu sylissä! Oli kyl todella rankat pari viikkoa, huhhuh...

Muutama viikko sitten eräänä iltana aivastelin ja totesin että onpas flunssainen olo. Siinä illan mittaan sitten join lämmintä juomaa ja painuin nukkumaan, ajatuksena että eiköhän se parempi olo sieltä aamulla saavu. Aamulla heräsin viiltävään päänsärkyyn, nenä oli aivan tukossa, nielu aivan kuivana.. Se oli sit menoa. Käytiin vähän työterveydessä päivittelemässä vointia, otettiin verikokeita ja kuunneltiin keuhkoja. Tuomioksi tuli poskiontelontulehdus sekä anemia. Joulu ja uusi vuosi meni sohvalla makaillen, hiukan jouluruokia närkkien (oikeest mikää ei vaa maistunu) sekä nukkuessa. Anemiaan syön nyt rautalisää minkä pitäis toivottavast auttaa väsymykseen ja varmaan osiltaan senkin takia tää flunssa iski päälle todella rajuna.

Mutta nyt, niinkuin sanoin, on jo paljon parempi olo! :) #voittajafiilis Hitaasti mutta varmasti käynnistyy siis tämä parempi vuosi! Muthei mitä tapahtui 2017? Listataas vähän alle niit merkittävämpii seikkoi vuodesta !

2017:

- Tammikuu jatkui Joulukuussa alkaneella pahenemisvaiheella. Tammikuussa pääsin sairaalalle kortisonitiputukseen, mikä alkoi pikkuhiljaa tehoamaan ja vahvistamaan vointia.Kävely oli silloin todella raskasta, jalat oli todella spastiset sekä oma energiataso erittäin matalalla. Yhteensä olin sairaslomalla silloin 5viikkoa.

- Helmikuussa 14.2 meillä oli ensimmäinen neuvottelu työkunnostani. Se pidettiin työterveydessä kolmikantakeskusteluna, ja siitä kaikki lähti liikkeelle! Lähtökohdat asioille olivat että täytyy tapahtua muutoksia, mun jalat ei enää normaalia työskentelyä jaksa.

- Maaliskuussa lomailtiin Manun kanssa, käytiin kylpylälomalla Flamingossa (ihanaihanaihana paikka !) sekä käytiin vaihtamassa mulle uus auto !! Musta tuli BMW-tyttö. ;) Ja päivääkää en oo katunu, mun bemmi on ihan paras, huippu ajaa sekä maailman söpöin !

- Huhtikuussa Manu pelästytti joutumalla sairaalaan yht'äkkisesti, nimittäin umpisuoli leikattiin! Monta yötä meni parannellessa sairaalassa kipulääkkeissä, oli kyllä aika ikävää olla yksin kotona sen aikaa kun toinen viruu sairaalan lakanoiden välissä. :( Onneks saatii mies suht ehjänä kotiin!

- Toukokuussa oli äitin vuoro pelästyttää !! Hän joutu sairaalaan yht'äkkisesti ilmarinnan takia, ja taas Sara vierailee samalla osastolla mistä Manu oli just kotiutettu.. Mut onneks äitinkin toimenpiteet menivät mallikkaasti ja saatiin myös äiti kotiin!

- Toukokuun lopulla lähtiin lomalle Turkkiin all inclusive hotelliin Manun kanssa. Vitsit mikä luksus reissu oli kyl, hotelli oli viiden tähden, ilmat suosi meitä ihanilla keleillään, syötiin hyvin koko reissun ajan (ja paljon!), shoppailtiin lompakkomme tyhjiksi (ja kortit tyhjiksi :D) sekä nautittiin yhteisestä ajasta. Love it! Tollasii rentoi lomii mä kyl rakastan, kun ei tarvi tehdä aikatauluja tai kytätä kelloa. Ei ees tarvinnu miettiä ruokailuaikoja kun kokoajan jostainpäin hotellia sai haettua syömistä ja herkkuja!

- Kesäkuussa täytin 26v. :o Outoa ! Silloin vielä kaikki työkuviotkin oli niin epäselviä että epävarmuus vain painoi päälle. Oli outoa kun 26vuotiaana puhuttiin eläkkeistä ja työn keventämisestä tai työajan lyhentämisestä. Mut ne on nyt mulle arkipäivää ja hyväksyttyjä juttuja, ne helpottaa mun elämää kuitenkin!

- Kesäkuun lopulla hankin ihka ekan oman apuvälineeni: pinkin kyynärsauvan! Se on ollut jonkunverran käytössä, nyt sitä on hiukan syrjäyttänyt pinkki kävelykeppi minkä tilasin taannoin. ;) Käytän kävelyyni apuvälineitä silloin kun tarvitsen, ja tarvitsen niitä aina säännöllisen-epäsäännöllisen välillä! ;)

- Elokuussa oli mahtava ms-miitti Helsingissä, ja sieltä jäi kaveriksi monia uusia tuttavuuksia ! Vertaistuki on vaan maailman parasta, ja viel parempaa on kun sitä harjotetaan letkeässä ja rennossa illanvietossa, vailla minkäänlaisia pakotteita siitä mitä tehdään tai mistä puhutaan. :) Se riittää että ollaan vaan ja vaihdetaan kuulumisia! Puhutaan vammaisjutuista jos halutaan, kysytään muiden mielipiteita ja kokemuksia, kuunnellaan miten muut on selvinneet arjen pyörityksestä oman sairautensa kanssa.. Se on tosi mielenkiintoista koska jokaisen sairaus on niin yksilöllinen ja jokaisen sairastuneen elämäntilanne on aivan eri!

- Syyskuussa meiän terde valmistu! Oke en oo ihan varma oliks se jo elokuun puolella, mutta syyskuussa ainakin viimestään se oli ihan käyttövalmis. Hirveesti lämpimiä kesäpäiviä ei enää kerennyt siinä viettelemään, mutta kyllä me muutaman kerran Manun ja ottopojan kanssa otettiin siinä aurinkoa ja juotiin drinksuja. ;) Ens kesänä sit kunnon koeajo ja testaus miten terassi kestää meiän käytössä!

- Syyskuussa myös vieteltiin kesäloman viimenen pätkä ja vietiin Manun Ruotsi-neitsyys. Käytiin nimittäin laivareissulla Ruotsissa, tää perinteinen eli: kaks yötä laivalla, bussikuljetus Kouvolasta lähtien ja laivan buffetissa kunnon mätöt. Sekoiltiin myös nuuskabisneksen kanssa, juotiin mielettömiä drinkkejä laivan baarissa, käytiin bailaamassa Eino Grönin tahtiin ja metsästettiin tatuointeja. Oli ihan hiton hauskaa ja suunnitteilla olisikin keväällä vastaavanlainen reissu! :)

- Lokakuussa kävin pään magneettikuvauksissa ja kuvauksien tuloksista selvisi missä tilanteessa ms-tautini menee. Tulokset olivat erittäin mieluisia! Päässäni ei ollut lisääntynyt plakkeja eikä tulehduksia, tilanteeni oli siis erittäin vakaa. Uusi pistoslääkkeeni Plegridy oli siis tehonnut. Noi uutiset oli ihan mielettömät tohon syksyyn, en meinannut uskoa niitä todeksi koska kuitenkin jotkin oireeni olivat pahentuneet. Mutta vaikka oireita olisikin, pääasia ettei sairaus ollut edennyt!

- Lokakuussa alkoi myös eläkevakuutusyhtiöni kustantama 3kk työkokeilu, mikä järjestettiin omalla työpaikallani. Työaikaani puolitettiin 4h/päivä sekä työtehtäviäni "helpotettiin" niin ettei jalkani joutuneet rasittumaan enää kävelystä, vaan vietin neljätuntisen työpäiväni kassalla. Työkokeilu meni mielestäni hienosti, mutta firma ei sitten vissiin ollutkaan asiasta samaa mieltä. :D Neuvottelut ovat edelleen käynnissä asian tiimoilta...

- Lokakuun puolessa välissä vietettiin 5vrk Karjalohjan kauniissa maisemissa. Oltiin päästy Manun kanssa Neuroliiton kautta tuetulle lomalle ! Lomakohteemme oli tälläkertaa Kylpylähotelli Päiväkumpu, se sisälsi täyshoidon ja kylpylän rajoittamattoman käytön, lomaohjelmaa ja meidän oman ihanan lomaporukan! Lomalle oli haettu Neuroliiton kautta eli ms-tauti oli meidän yhdistävä tekijä. Oli taas ihana tavata uusia kohtalotovereita, sekä Manu pääs vähän vammasten makuun! ;) Manullekkin hyvää vertaistukea muilta sairastuneiden puolisoilta sekä konkreettista näkökulmaa miten muiden sairaus on edennyt ja mitä kaikkea se on tuonnut heidän elämäänsä. Sai ehkä vähän vinkkiä siitä mihin asioihin meidänkin on kiinnitettävä huomiota jos ja kun minun sairauteni etenee. :)

- Marraskuussa kävin Mehiläisen neurologilla Vantaalla. Olin saannut sinne lähetteen omalta työterveyslääkäriltäni. Käynti oli erittäin mahtava kokemus ja vahvisti omia fiiliksiäni sairauteni kulusta ! Neurologin tapaaminen oli erittäin antoisaa ja voimaannuttavaa, oli todella hienoa kuulla hänen vahvistuksensa magneettikuvieni tuloksille ja sille että sairauteni oli tällähetkellä erittäin "hyvässä" vaiheessa. Hän painotti paljon sitä että oireet eivät tule katoamaan mihinkään, ne on vaan hyväksyttävä ja opittava elämään niiden kanssa. Omaa kehoaan ja omaa vointiaan pitää pystyä kuuntelemaan paremmin, ja olla sille armollisempi! Voimavarani eivät vaan enää riitä kaikkeen ja sitä pitää kunnioittaa.

- Joulukuussa loppui työkokeiluni, ja samalla alkoi sairastelu. Eli olen työkokeilun jälkeen ollut nyt vaan sairaslomalla. Huvittavaa tässä on se, että nyt kun en enää ole vakuutusyhtiön "palkkalistoilla" eli työkokeilussani, palasin ihan normaaleihin työjärjestelyihin kuin ennen tätä työkokeiluani. Eli teen nyt taas ihan normaalisti 37,5h viikossa töitä, 8h päivässä. Tämä työkokeilu ei siis ole vielä johtanut yhtään mihinkään, mikä on ihan hemmetin raivostuttavaa?? Mielestäni paras ja helpoin ratkaisu kaikille kuitenkin olisi se että jatkaisin töitäni neljän tunnin päivillä kassalla työskennellen. Siitä olisi kaikille todella paljon apua, ja minun ei tarvisi rasittaa itseäni ja jalkojani liikaa vaan jaksaisin päivät todella hyvin. Mutta jos työnantajani ei ole samoilla fiiliksillä aiheesta ja muokkaamassa työsopimustani osa-aikaiseksi, joudun vaan olemaan sairaslomalla 8h työstäni. Kui turhauttavaa?? :/ Noh palaveria odotellessa ! (Hope so se toteutuu mahd pian)

Noh semmonen vuos tiivistettynä! Vuosi sisälsi tuon kaiken edellisen lisäksi paljon naurua, hitusen itkua, ihania hetkiä ystävien seurassa, paljon rakkautta Manun kanssa, Nasun kanssa sekoilua, pieniä arkisia askareita ja arjen iloja ! Päällimmäisenä mulle jäi vuodesta 2017 fiilis "PASKA VUOSI", oikeastaan vain näiden työjuttujen takia, mutta tossa summatessa kaikkea yhteen sitä huomaakin kuinka paljon kivojakin asioita on tapahtunut! Täytyy olla niistä vaan kiitollinen ja ottaa opikseen kömmähdyksistä, ja jatkaa entistä vahvempana vuoteen 2018 !

Ainakin vuos 2018 alkoi mitä ihanimmalla tavalla kun elämäni rakkaus polvistui eteeni ja kysyi minua vaimokseen. Sain mitä kauniimman sormuksen sormeeni ja jatketaan yhdessä tätä muutosten vuotta eteenpäin tuoreena kihlaparina! Kaikkea jännää on vielä luvassa, lupaan sen. ;) 

Ihanaa ja jännittävää Uutta vuotta 2018 kaikille mun blogin lukijoille, pitäkää fiilis positiivisena ja mieli avarana ! Maailma viel yllättää teiät. <3 - rakastunut Sara

IMG-20180101-WA0005.jpgIMG_20180101_005320.jpg_DSC1092.jpg%28356%29.jpg