Hei muruset! Ei oo tullu pitkään aikaan kirjoteltua, vaikka satoja kirjotusideoita ja ajatuksia vilisee päässä. Täs vauva-arjessa ku ei niin vaan otetakkaan sitä kirjotusaikaa vaikka kuinka tekis mieli kirjotella asioista ! :D Yks aihe mist oon jo aikasemminkin kirjotellu, on noussu taas esille... nimittäin vessapassi! Ja haluaisinkin taas nostaa siitä tietoisuutta esille!

IMG_20190311_133358.jpg

Tää on oikeastaan aina ajankohtanen aihe, ja nyt "vessapassi" on saannu ihan eritavalla julkisuutta kun isot kotimaiset yhtiöt ovat lähteneet hankkeeseen mukaan. Mut mikä ihme se vessapassi oikein on? Mäpäs kerron!

Vessapassin tarkoituksena on helpoittaa suolisto- ja rakontoimintahäiriöistä kärsivien ihmisten nopeaa pääsyä vessaan. Vessapassin omaavan henkilön on helpompi todentaa todellinen vessaanpääsyn tarpeensa konkreettisella "vessapassi"-kortilla, ja siten yritysten henkilökunta osaa reagoida tarpeeseen.

"Sairauksien ikävimpiin oireisiin voi kuulua suoliston tai rakon toiminnallinen häiriö, joka aiheuttaa jopa kymmeniä WC-käyntejä vuorokaudessa. Sairastavat voivat olla pakotettuja pysyttelemään WC:n läheisyydessä: kun tarve päästä vessaan iskee, ei sitä ole aikaa etsiä. Sairastavalla voi olla myös avanne, jonka vaihto voi olla helpompaa ja miellyttävämpää tehdä yksityisesti esimerkiksi inva-WC:ssä."

"Vessapassilaisen voi päästää esimerkiksi inva-WC:hen, henkilökunnan WC:hen tai maksulliseen asiakas-WC:hen. Tavoitteena on näin laajentaa sairastavien elinpiiriä ja parantaa heidän elämänlaatuaan. Vessapassi-tarra yleisessä vessassa voi toimia myös viestinä muille vessankäyttäjille siitä, että korttia näyttävällä henkilöllä on nopeaa WC:hen pääsyä edellyttävä sairaus."

Lainaukset ovat suoraan Crohn ja Colitis ry:n nettisivuilta jossa kerrotaan tietoa vessapassista. Vessapassi kuuluu Crohn ja Colitis ry:n, Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry:nColores ry:nNeuroliiton, ja Syöpäjärjestöjen jäsenetuhin. 

Itsehän kuulun Neuroliittoon, ja ms-tautdin oireita ovat rakon- ja suolen toimitahäiriöit. Välillä ei ole aikaa etsiä vessaa, kun hätä yllättää on vessaan päästävä heti. Siinä tilanteessa ei jonotella vessajonossa, eikä lähdetä käppäilemään kaupungin toiselle puolelle. Mulla on housut kastunu monta kertaa, kun vessa ei oo ollu heti näkyvillä. Mut tää vessapassi on mainio apuväline siihen että uskaltaa kysästä esim. ruokakaupassa pääsisikö henkilökunnan vessaan, tai jos vessajonoa on paljon niin ymmärrystä jonon ohittamiselle löytyy! (ainakin  suurimmalta osalta ihmisistä...)

Niinkuin mainitsinkin niin Vessapassi on saannut paljon jo suuria yhtiöitä tukijoukkoihinsa ! Seuraan aktiivisesti Vessapassi:n facebook sivuja mihin pävitellään aktiivisesti uusia yrityksiä ketkä ovat ottaneet vessapassi-käytännön yrityksensä toimintatapoihin. Kaikilla liikkeillä ei ole asiakasvessoja tai tiloja siihen, mutta henkilökunnan vessatiloihin Vessapassin omaavan päästäminen on kyllä huippu juttu ! Se lisää tasa-arvoa ja inhimillisyyttä, silloin välitetään oikeasti asiakkaistaan. :)

Siis pakko nyt lopuks hehkuttaa muutamaa yritystä ketkä on ryhtyneet mukaan Vessapassi-toimintaan!! 

- tämmönen pieni ja vaatimaton lentoyhtiö kuin FINNAIR ! Miettikää kuinka siistiä! Ketkä on joskus lentokoneella lentäneet, tietää että koneissa vessajonot voi venyä joskus liiaallisen pitkiksi. Lentokoneessa on paljon matkustajia ja vain muutama vessa. Silloin jos tarve ja hätä yllättää, ei ihan äkkiä pääsekkään pujahtamaan hotelli helpotukseen. Mutta Finnair on mahtavasti ottanut vammaiset ihmiset huomioon ja heidän erityistarpeensa ! Kiitos Finski siitä, ainakin tää perhe tulee jatkossakin lentämään sinivalkoisin siivin! (Finnairin matkustamohenkilökunta  voi tarvittaessa ohjata Vessapassin haltijan wc-jonon ohi tai esimerkiksi business-luokan vessaan korttia näyttämällä. Voit ilmoittaa Vessapassistasi kätevästi ennakkoon Finnairin nettisivujen lomakkeella tai Finnairin asiakaspalvelun kautta.)

- KOUVOLAAAAA jee ! Oon innoissani kun Kouvolalaiset yritykset lähtee mukaan hankkeeseen, ja Kouvolan Tornionmäessä sijaitseva K-Supermarket Torkkari ilmoitti liittyvänsä mukaan vessapassi-paikaksi ! Ihan mahtavaa! Olin tästä uutisesta niin iloinen että laitoinkin heidän fb-sivujensa kautta heti kiitosviestiä aiheesta, ja he kertoivat että olivat aiemminkin päästäneet asiakkaita henkilökunnan vessaan tarpeenvaatiessa. :) Mahtavaa asiakaspalvelua! Nyt vessapassi mahdollistaa vielä herkemmin aiheesta kysymisen ja tietää että heidän henkilökunta suhtautuu asiaan positiivisesti sekä ymmärtäväisesti.

- IPANAINEN Helsinki ! Äitikamut hei, kuinka mageeta ! Äidit etenki tietää kuinka synnytyksen jälkeen naisen kroppa voi olla pikkasen kujalla, ja välttämättä suoliston- ja rakontoiminta ei oo ihan normia. Hienoa että Ipanaiselta löytyy ymmärrystä ja apua Vessapassin omaaville, niinkuin myös raskausrakosta tai lapsen hädästä johtuen ! :) Mahtavaa asiakaspalvelua ja tasa-arvon edistämistä !

Siin oli muutama paikka ! Kattava lista Vessapassi-paikoista löytyy https://crohnjacolitis.fi/vaikuttaminen/vessapassi/vessapassipaikat-alueittain/ . Miks mä tästä aiheesta kirjotan TAAS, on se et haluun ihmisten tietosuuteen enemmän että nuoretkin voi kärsiä vessavaivoista ! Tää Vessapassi-hanke on ihan loistava että turvataan ihmisten tasa-arvonen liikkuminen ja ihmisten perustarpeet, ilman mitään rahastusta! Sairastuneilla tai vammaisilla ihmisillä kun ei ole aikaa jonotella vessaan, eikä ole mun mielestä reilua pyytää siitä maksua, jos pidättely ei ole vaan vaihtoehto.

Siks mä haluunki haastaa JUST SUT mukaan tähän projektiin!! Jos oot yrittäjä, mieti olisko mahdollista lähteä mukaan tähän projektiin edistämään tasa-arvoa ja myönteistä yrityskuvaa? Jos oot työntekijä, mieti voisitko saada työpaikkasi mukaan? Jos ees ehotat pomolle asiasta uusien asiakkaiden toivossa ja loistavana asiakaspalveluna? ;) KOUVOLAA etenkin huutelen täällä, mä lupaan tulla asioimaan jokasessa Vessapassi-paikassa ja mainostaa Kouvolalaista tiimihenkeä eteenpäin! Esteettömyys ja tasa-arvoisuus on asenne, mihin me jokainen voidaan vaikuttaa. Yhdessä ! 

Vessapassista lisää tietoa yrityksille https://crohnjacolitis.fi/vaikuttaminen/vessapassi/yrityksille/  ja liittymisohjeet ! Myö jatketaan täällä vauva-arkea ja koitan taas jatkossa hiukan aktiivisemmin ottaa kirjoitusaikaakin! Ihanaa viikon alkua kaikille ! :) -missäonlähinvessa-Sara

IMG_20190311_090333.jpg

Hymypoika toivottaa kaikille ihanaa viikkoa ! :-)

IMG_20190307_134105.jpgIMG_20190307_134056.jpgIMG_20190308_163514.jpg

Kovasti jo harjoitellaan konttausasentoa... Koht mennään ja kovaa, apua !

IMG_20190310_105630.jpg

Vauvauinti on ollu sunnuntaiaamun superjuttu, Urho on vedestä ihan innoissaan ! 8)

IMG_20190307_101026.jpgIMG_20190307_101025.jpgIMG_20190228_091239.jpgIMG_20190306_125149.jpgIMG_20190223_133411.jpgIMG_20190223_133400.jpgIMG_20190228_091241.jpgIMG_20190225_133248.jpgIMG_20190305_132548.jpgIMG_20190305_201533.jpgIMG_20190228_182003.jpgIMG-20190227-WA0024.jpg

Oon myös saannut lainaan pyörätuolin kunnes saan ihan oman just mulle räätälöidyn tuolin kotiin.. :) Testattiin Urpan kanssa tuolia, ja hyvä imetystuoli on ! :D

IMG_20190310_153133.jpg