Jihuuuu moikka muruset ja kivaa syksyistä sunnuntai iltaa kaikille! :) Mä kirjottelen täältä nojatuolin pohjalta, olo on aika nuutunut ja hiukkasen kipeä. En tiiä johtuuko tää olotila perjantaisesta lääkkeen pistoksesta vaiko loman tuomasta väsymyksestä. Oli miten oli, huomenna olis palattava arjen pyörteisiin anyway. Mutta miten meni meiän tuettu loma? Noh hyvinhän se meni, ja siitä ajattelin nyt kirjoittaa !

Meiän loma starttas viime viikon sunnuntaina, kun pakattiin auto täyteen ja suunnattiin kohti Karjalohjaa ja kylpylähotelli Päiväkumpua. Meitä odotti viiden vuorokauden tuettu loma, täyshoitoineen, kylpylöineen ja oman räätälöidyn lomaohjelman kera. Fiilikset oli korkealla, onhan maailman ihaninta olla viikko miettimättä arjen kiireitä, "mitä tänään syötäisiin?" - keskusteluja, kuka käyttää Nasun ulkona tai mikä ilta käydään kaupassa. Viikon saisi viettää tekemällä just sitä mitä haluais ja marssis joka päivä valmiiseen pöytään! Just jees!

Ja joo niinhän se just meni. :) Ihanien ruokailujen lisäksi saatiin tavata 16 eripuolelta Suomea saapunutta lomalaista, josta muodostimme pienen ryhmämme. Se mikä meitä yhdisti, oli sairautemme. Parista jompikumpi sairasti ms-tautia, ja sen takia he olivat pystyneet hakea nimenomaan Neuroliiton tukemalle lomalle. Ekoista minuuteista lähtien ryhmämme oli todella tiivis ja aktiivinen, sairaus yhdistävänä tekijänä on todella vahva! Meidän ryhmällemme oli tehty lomaohjelma josta jokainen ryhmämme lomalainen sai poimia itselleen sopivaa ohjelmaa, mikään tai kukaan ei pakottanut osallistumaan yhteenkään osioon jos ei halunnut. Tälläisellä tuetulla lomalla kuitenkin ideana on se että loma on loma, mitään osallistumispakkoa ei ole vaan lomalla saa tehdä niinkuin itse haluaa. 

Meidän ryhmämme lomaohjelmaan kuului mm. tikkupullan paistoa, boccia-pelin pelailua, vertaistuki-keskusteluja, kävelylenkkejä, aikuisten värityskirjan väritystä, rentoutushetkiä, tasapainon harjoittelua, tuolijumppaa, elokuvailtaa... Näitä muunmuassa! Ohjelma oli monipuolinen ja varmasti jokainen lomalainen löysi sieltä kivoja aktiviteetteja itselleen. 

Meidän lomamme Manun kanssa koostui paljolti kylpylässä uimisesta ja lojumisesta, omista tutkimusmatkoista läheisille seuduille, orjallisesta ruokailujen noudattamisesta ja joihinkin aktiviteetteihin osallistumisesta ! Me käytiin tutustumassa läheiseen Fiskarsin kylään (suosittelen!) joka oli todella ihana kauniine maisemineen sekä pienine putiikkeineen. Fiskarsin panimo oli myös hyvä kohde sekä herkuttelu paikallisessa kahvilassa. Kylä oli todella ihana kohde! Käytiin myös vierailemassa big city Lohjalla, mistä ei sitten hirveesti kehuttavaa herukkaan. Mutta hauska reissu se silti oli! Osallistuimme myös yhteisistä aktiviteeteista mm boccian ja pöytäcurlingin peluuseen ja keskustelutuokioihin. Yks ihana ohjelma mihin Manu vain osallistui oli "omaisten oma vertaistapaaminen" johon siis osallistui se suhteen "terveempi" osapuoli, ja he saivat keskustella vertaistukimaisesti tilanteesta. En tiiä jutteliko miehet vaan autoista ja lentokoneista koko ajan, vai ajautuivatko keskustelut myös vertaistuki-asioihin... ;) Noh jokatapauksessa hetki oli varmasti antoisa!

Loma yhteenvetona oli erittäin mukava! Meil oli tosi hauskaa Manun kanssa, ruoka oli erittäin hyvää joka päivä ja kylpylähotelli Päiväkumpu suosittelemisen arvoinen paikka. Ympäristö oli erittäin kaunis kauniine maisemineen, kelit oli mielettömän hyvät ja seura parasta mahdollista! Oon kyl onnellinen kun oman miehen kanssa voi matkustaa minne vaan ja tehdä ihan mitä vaan, aina on niin helvetin kivaa yhdessä. :)

Vaikka meillä oli tosi kivaa lomalla, oli se silti rankkaa! Eli korjaus yhteenvetoon, mukavaa mutta rankkaa. Ai miksi? Noh tää ehkä saattaa kuullostaa oudolta, mutta on rankkaa olla sairas. Tai siis se kun mä elelen täällä omaa arkeani, käyn töissä, tapaan kavereita, teen ruokaa, leikin Nasun kanssa ja pyöritän arkea; emmä yhtään sen enempää käsittele sairauttani kuin on pakko. Se on läsnä kokoajan arjessani, erilaiset oireet muistuttaa mua sairaudesta arjessani. MUTTA mä en silti joudu kertomaan, perustelemaan, kyseenalaistamaan tai miettimään sairauttani sen enempää. Vaikka kyse oli lomasta (ei kuntoutusjaksosta), silti sairaus oli yhdistävä tekijä lomalaisten kanssa ja tottakai vertaistuki on parasta lääkettä. Se on voimaannuttavaa vaikkakin rankkaa. Rankkaa on olla niin avoin ja keskustella asioista niiden oikeilla nimillä, repiä haavoja auki ja kertoa niiden aiheuttajista. Mut mitään tällästä toimintaa en ikinä katuis, vaan kannustan ihmisiä tekemään niin jatkossakin! Se auttaa. Ja oon niin ilonen et myös Manu sai kokea palan tätä rehellisyyttä ja sai siitä varmasti jotain korvaamatonta jatkoon.

Loma oli ja meni, joten tosiaan nyt takas arjen pyörteisiin! Loppuun kuvapläjäys meiän mahtavasta lomasta, maisema oli niin kaunis että viimeisenä päivänä yritin pakata sitä mukaani kotiin. Jostain syystä se ei onnistunut, mutta onneksi kuvat säilyy muistoina! Iso peukku tuetuille lomille, suosittelen hakemaan niille! Meiän lomasta ehkä kuuluu vielä erilaisen kirjotuksen myötä, mutta valaisen asiaan vielä myöhemmin jos kerrottavaa tulee... Tsemppiä ja voimia kaikille arjen pyöritykseen ja syksyn kylmeneviin keleihin, pidetään itsemme ja toisemme lämpiminä! Love U ! -VOIMAANTUNUT Sara ;)

IMG_2535.jpg

Maisemat oli oikeesti niin kauniit ! :)

IMG_2425.jpgIMG_2421.jpg

Aktiviteetit oli monipuolisia ja hauskoja ;)

IMG_2377.jpg

Ruoka herkkua ! <3

IMG_2371.jpgIMG_2443.jpg

Fiskarsin kylä erittäin kaunis ja hurmaava ! Suosittelen pistäytymään jos lähimain liikutte =)

IMG_2489.jpgIMG_2490.jpgIMG_2472.jpgIMG_2462.jpgIMG_2461.jpgIMG_2493.jpgIMG_2487.jpgIMG_2492.jpgIMG_2486.jpgIMG_2498.jpgIMG_2511.jpgIMG_2447.jpgIMG_2403.jpg

Kylpylän huudit oli tosi nätit !

IMG_2404.jpgIMG_2415.jpgIMG_2412.jpg

Ruoat, maisemat ja seura oli kyl parasta. <3

IMG_2485.jpgIMG_2537.jpgIMG_2530.jpgIMG_2540.jpg