Kivaa keväistä viikonloppua sinne ruudun toiselle puolelle ! :) Mun raskaus on jo tosi pitkällä, oon jo viikolla 28. Aika menee hirveän nopeasti ! Mutta sitten taas toisaalta todella hitaasti. Etenkin kun/jos raskauteen tulee jotain haittapuolia, tuntuu aika vaan matelevan eikä laskettuaika tunnu yhtään lähenevän. Mua on alkanut kiusaamaan alaselkä-kivut ja iskias-vaivat. Oikea puoli alaselästä todella kipeänä kokoajan, ja kipu säteilee oikealle pakaraan sekä takareiteen. Kävely on muuttunut todella kivuliaaksi ja oikea jalka lähtee aina välillä alta. Tosi raastavaa ! Oonkin ollut nyt jo yli viikon pois töistä vaivan takia ja koska istuminen pahentaa vaan asiaa. Pitäis pysyä pienessä liikkeessä ja käppäillä, mutta kun sattuu niin perkeleesti. Ihanaa ! Tälläsii raskauden tuomia vaivoja ilmestyy, kun kropan painopiste muuttuu sekä kävely- ja istuma-asento muuttuu kropassa. Tietenkin kun painoa tulee lisää ja mahan kohdalle ilmestyy (tällähetkellä) yli kilon painoinen jalkapallo kannettavaksi, on siinä naisen kroppa tosi kovilla ja nivelet ja lihakset kummissaan.

Joten aattelinkin seuraavaksi kirjoittaa niistä raskauden vaietuista IHANISTA puolista. :) :)  Tää on leikkimielisesti kirjotettu sekä pilke silmäkulmassa, joten toivon että lukija myös samaistuisi tähän olotilaan lukiessaan tekstiä. Nää jutut on YKSILÖLLISIÄ, kaikilla raskaanaoleville ei ole samanlaisia vaivoja kun mulla. Nää on kirjotettu kärjistetysti ja ehkä hieman liioitellusti. JOS raskausjutut tuntuu liian intiimiltä ja ällöltä, älä lue tätä. JOS et halua tietää naisen anatomiasta tai vartalon toiminnasta sen enempää, älä lue tätä. JOS pahoitat mielesi herkästi, älä lue tätä. (Luet kuitenkin, mut älä sit kitise mulle xD)

- Kaikki lähti oikeastaan liikkeelle aamupahoinvoinnista. Ja tää nimitys on niin hämäävä, itse puhuisin kokopäiväsestä pahoinvoinnista. Aamulla se todellakin alkoi, mutta illalla se vasta loppui. Se heikotus ja ällötys ihan kaikesta, pieni väärä tuoksukin toi oksennuksen kurkkuun. Oli pakko syödä jotain, muuten tuli niin huono olo siitä kun ei ollut syönnyt mitään. Mutta sitten taas mikään ei maistunut koska oli vaan niin helvetin huono olo kokoajan. Pelkkä jääkaapin avaaminen toi ilmoille sellaisen hajun mitä en kestänyt, vaan vessanlattia kutsui. Mun tähtihetkiä oli se kun käytiin syömässä lounasta serkkuni kanssa Rossossa, annos oli mitä herkullisin mutta sitä odottaessa tuli vaan niin huono olo että piti lähtä oksentamaan vessaan. Siin kohtaa on kyl niin voittajafiilis ja oikein "raskauden hehku" näettävissä.

- Liitoskivut. Ei jumalauta miksei näistä varoteta?? Se tunne kun luulet et sun pillu repeytyy kun vaan kävelet; sattuu istua, sattuu maata, sattuu kävellessä. Ja nimenomaan tonne alapäähän ! Häpyluu on ihan tulessa kokoaika. Sit sä alat kävelemään vähän silleen ankkamaisesti koska yrität kuormittaa alapäätäs mahdollisimman vähän. Mutta silti sattuu. Kokoajan. Eikä siihen auta mikään. Mahtavaa.

- Tissit ! Tää miesten suuri rakkaus, naisten (ainakin raskaanaolevien) suurin kauhu. Alkuraskaudesta tissit on ihan saakelin kipeet kokoajan, tarvis jotkuu supertuetut rintsikat tai sit vaan tukee käsillään kokoajan ettei ne vaan hölskyis yhtään kävellessä. Mistä tunnet raskaanaolevan naisen? Siitä kun se kävelee pitkinpoikin maailmaa kädet tisseillään. Ihan järkevää joo. Tissit kasvaa raskauden aikana keräten maitoa pienokaista varten, mutta miks sen pitää olla niin hiton kivuliasta.

- Tissit nro 2. Nimittäin tissien vuotaminen ! Mulla tää alko rv 24, eikä loppua näy. Tissien vuotelu on tosi yksilöllistä, missä vaiheessa se alkaa ja kauan sitä kestää. Mulla se alkoi todella aikaisessa vaiheessa jo, mikä ehkä lupais hyvää imettämisen kannalta? En tiiä, toivotaan parasta. Jokatapauksessa joka yö mun tissit vuotaa ihan himonaan, mun yöpaita on aina ihan märkänä aamulla. Tissien kohalla hirveet läikät paidassa. Samoin lakana siltä kohilta missä oon nukkunu tissieni kanssa, aamulla vaan hirveen isot märät pläntit koristaa lakanoitten puhtoutta. Päivisin liiveissä käytän liivinsuojia, jotta tälläisiltä vahingoilta arjessa vältyttäisiin.

- Vaatteet ei mahu. Alkuraskauden turvotus on ihan jäätävää, sitä ei voi oikein ees kuvailla mitenkään. Silloin heti kun mä plussasin, siirryin oikeastaan samantien mammavaatteisiin ja löysiin vaatteisiin. Normaalien farkkujen pukemisesta ei voinnut edes haaveilla. Vaikka alkuraskaudessa mahaa ei vielä kerry nimeksikään, eikä raskautta huomaa ulospäin mitenkään, on nesteenkertyminen ja turvotus silti vaivana. Sitten tietysti kun vauvamaha alkaa ilmestymään kuvioihin, on normaaleistakin vaatteista otettava pari kokoa isompi jotta babybelly mahtuu kulkemaan mukana. Äitiyshousut on kyl jotain niin parasta, mä vaan niin liputan niitten puolesta ! Niistä nousee toi pehmeempi ja joustavampi kangaskaistale mahan päälle, jotta housut pysyy ylhäällä ja samalla tukee mahaa mukavasti. Uutena kaupasta ostettuna äitiysvaatteet on todella arvokaalta, ainakin jos peilaa niiden hintaa käyttöikään. Jos käytät raskausvaatteita ainoastaan yhden lapsen raskauden aikana eli maksimissaan 9kk tuntuu kyllä summat järjettömiltä. Ite oon hankkinu raskausajan vaatteeni kirppiksiltä, fb-kirppiksiltä käytettynä ja kauppojen alennuslaareista. 

- Valkovuoto. Miehet tää on sitä kamaa mitä naisen alapäästä tulee joka päivä, mutta raskauden aikana tätä tulee sata kertaa enemmän. Pikkarit on märkänä kokoajan, ja alusvaatteita saakin vaihdella päivän mittaan monesti. Välillä vuotoa tulee housuille asti. Oonkin harkinnu että tarvisin vähintään kellukkeet tai edes uimalasit !

- Maha ei toimi. Tai sit se toimii vähän liiankin hyvin. Oikeastaan vaihtoehtoja on tasan kaksi, joko toimii liian hyvin tai ei toimi ollenkaan. Vatsan kasvaessa kohtu ja vauva alkaa painamaan sisäelimiä, myös suolistoa joten suoliston toiminto hidastuu. Tai vaihtoehtoisesti painaa niin mukavasti että hetkellisesti nopeutuu. Suoliston tasapainon toiminta olis kuitenkin todella hyvä asia odottaville äideille, mut se ei ookkaa niin helppo tai yksinkertanen asia. Ruokavalio on suuressa osassa kehon toimintaa, joten se onkin hyvä pitää mallillaan raskauden aikana. (+ tietysti myös muulloinkin :) )

- Pissattaa. Kokoajan. Jatkuvasti. Aina. Yöllä etenkin. Ja oikeastaan myös aamulla, päivällä ja illalla. Alkuraskaudesta vauva oleskelee kohdun alaosassa, joten silloin painetta voi kerääntyä alavatsan seudulla sekä myös rakon kohdille. Raskauden ekat oireet ovatkin tihentynyt pisssaamistarve. Keskiraskaudessa vauvan kohta muuttuu ylöspäin, jolloin paine ehkä vähän helpottuu mutta sitten taas jossain vaiheessa alkaa liikkeet ja potkut. Ja nämä voivat kohdistua suoraan rakkoon, tuoden tietenkin hiukan vessaansäntäämis-ongelmia. Loppuraskaudesta vauva alkaa olemaan jo niin iso kooltaan että painaa kaikkia mahdollisia sisäelimiä, myös rakkoa. Loppuvaiheessa vielä vauva siirtyy hiukan alaspäin mahassa joten paineentunne alapäässä on taas taattu.

- Selkäsäryt. Tätäkin on varmaan montaa erilaista sorttia, mutta ite oon nyt kärsiny kivuliaista alaselkäsäryistä. Odottavilla äideillä on todella yleistä tälläiset selkäsäryt, ja se varmaan onkin yleisin syy miksi raskaana olevat naiset hakevat sairaslomaa työelämästä. Selkä ei oikein pysy mukana mahan kasvamisessa ja painopisteen muuttuessa. Kaikenlaisia erilaisia tukivöitä on keksitty helpottamaan odottavien särkyä, mutta itse en ole vielä saannut helpotusta näistä. :( Osteopatiassa olen käynnyt, se auttoi jonkunverran muttei viennyt kipua pois kokonaan ja nyt se on taas tullut rankempana takaisin. Kävemään ja liikkumaan kehotetaan siinä määrin missä pystyy, mutta sekin helposti kipeyttää mahan ja pahimmillaan tuo supistuksia. Paikalleenkaan ei oikein voisi jäädä, se jumittaa selkää entisestään. Hankalaa !

- Mielialanvaihtelut ja mielihalut. Kuka himoitsee suolakurkkuja, ketä ei saa pois sipsikulholta tai joku haluaa nuolla rautaa. Mun raskaudessa ei oo ollut ihmeempiä mielihaluja ruokaa kohtaan, alkuraskauden pahoinvoinnissa himoitsin ainoastaan raikkaita juttuja mm. appelsiinimehua sekä juotavia jugurtteja. Mutta fiilikset onkin sitten sinkoillu ylös ja alas, onnellisuuden huipulta raskausmasennuksen syvimpään kuoppaan. Tunteet vaihtelee monesti päivän mittaan ja välillä itkettää jokin tv-mainos ja kun välillä suuttuu mitä pienimmistä asioista. Hormonit aivan sekaisin ja pelkkä ystävän ihana tekstiviesti saa sut puhkeamaan ilon kyyneleihin. Tai jos näät telkkarissa suloisen eläinvauvan alat itkemään hermottomasti. Tai sit jos se kumppani on vahingossa laittanut maidon väärään kohtaan jääkaapin ovea, saattaa lautaset lennellä. Hups.

- Pelko ja epävarmuus - eritavalla raskauden eri vaiheissa. Aluks on niin epävarma olo kaikesta, koko raskaudesta. Onko siellä mahassa oikeasti joku? Onko sillä kaikki hyvin? Sykkiikö sydän vieläkin? Mua ainakin vaivas alkuraskaudesta tälläset mietteet enkä millään uskonut että olin oikeasti raskaana. Vaikkakin raskausoireita oli rutosti, sitä pelkäsi kuitenkin kokoajan sitä pahinta. Sitten kun käytiin ekassa ultrassa missä pienokaisen näki livenä, alkoi fiilikset nousemaan "Siellä oikeasti on joku!" "Me oikeasti saadaan vauva !". Sen jälkeen alkoi armoton odottaminen, koskakohan maha alkaa näkyä? Emmä viel uskalla ostaa mitään vaatteita. *Sukupuolistressaus!* Eihän pojalle voi vaaleanpunaista pukea. Rakenneultraan kun päästiin, oli mulla omat fiilikset sellaset että "ihan sama kumpi sukupuoli on, kunhan vaan vauvalla on kaikki hyvin." Pelkäsin hirveästi rakenneultraa jos siinä paljastuisi jotain rakenteellsia vikoja esim sydämen tai sisäelinten suhteen. Tai että lapsivettä on liian vähän, käsiä vain yksi, keuhkot huonosti kehittyneet yms. Mitä vaan olisi voinnut paljastua ! Mutta onneksi kaikki oli Urholla hyvin. :) Rakenneultran jälkeen onkin sitten ollut henkisesti paljon varmempaa, mutta nyt on alkanut mietityttämään synnytyksen jälkeiset seikat. Miten ihmeessä pärjää vauvan kanssa? Entä jos itselle tulee pahenemisvaihe? Välillä tuntuu ettei pysty huolehtimaan itsestänikään, mitäs sitten kun vauvan tarpeet olis asetettava edelle mutta jos en vaan pysty tai en jaksa? Entä jos liikuntakyky menee? Kamalia kauhuskenaarioita pyörii vaan mielessä tiedostaen että nää voi olla ihan realistisia juttuja. Kaikkia tulevia äitejä varmasti pelottaa! Mut ihanan lisämausteen tähän kaikkeen vielä tuo tää hiton sairaus.

- Muut äidit. Siis vertaistuki on ihan parasta! <3 On ihanaa kun on olemassa erilaisia vauvaryhmiä internetissä ja etenkin facebookissa. On mukavaa kun pääsee juttelemaan samassa tilassa olevien tulevien äitien kanssa raskausjuttuja ja jakamaan erilaisia ongelmia ja huolia. Ihan mahtavaa! Mutta äidit ovat myös pahimpia neuvomaan, pätemään ja arvostelemaan. Oon paljon lukenut vauvapalstoilta miten toisia syyllistetään jos vaikka sormiruokailu on aloitettu liian aikasin. Tai jos imetys ei ole syystä tai toisesta onnistunut / haluttu jatkaa kun johkuun tiettyyn ikään asti / ollenkaan, on ihmiset kritisoimassa äitiä heti. Myös kaikenmaailman vaatteilla tai tarvikkeilla vertailu ja kehuskelu on ihan älytöntä. Lapselle tärkeintä ei oo kaupan kalleimmat Emmaljungan vaunut tai Gugguun ylihinnoitellut vaatteet, vaan lapselle tärkeintä on vilpitön rakkaus häntä kohtaan ja turvallisuudentunne. Perustarpeet mitkä vanhemmat pystyvät tyydyttämään. Tähänkin toivoisin äideiltä rakentavaa kritiikkiä toisilleen ja huolehtimista ja neuvoja, eikä vaan toisten lyttäämistä, haukkumista ja kritisointia. Jokanen äiti on paras lapselleen ja tekee varmasti parhaat valinnat mitkä sopii just heidän perheelleen. :) Ja ihan hyvin pärjätään niissä kirppikseltä ostetuissa käytetyissä vaatteissa kuin torista ostetuissa vaunuissa. 

- Raskausajan ruokasäännöt ja lääkkeet. Lääkkeitähän EI SAA mitään syödä, paitsi parasetamolia. Ja sitäkin ainoastaan  lyhin mahdollinen hoitoaika ja pienin annos, joka pitää kivut poissa. Just ite oon joutunut lopettamaan raskausajaksi ms-lääkkeeni sekä pissalääkkeeni. Imetyksen aikana saan sitten taas alkaa pistämään ms-lääkettäni. Apteekissa saatavissa allergialääkkeissä, pahoinvointilääkkeissä, närästyslääkkeissä, ummetuslääkkeissä jne. on aina hyvä tarkastaa soveltuuko se raskaanaoleville. On hirveesti erilaisia "päivittäisiä normilääkkeitä" mitä ei saakkaan raskaana käyttää! Ruoan suhteen tulee myös erilaisia poikkeuksia mitä raskauden aikana pitää tai ei saa syödä. Osa niistä on hiukan huvittavia, ja itse olen mieltänyt suositukset maalaisjärjellä sovellettaviksi. Esimerkiksi tämä uusin kielletyn listan tulokas lakritsi ja salmiakki, ei varmasti tee kenellekkään mitään pahaa jos sitä pari palaa syö. :) Ymmärrän tietenkin liikakäytön tässäkin suhteessa, jos vaikka odottavan äitin ruokavalio koostuisi pelkästään Kouvolan lakusta. Tässä muutama esimerkki suosituksista ! 

- Inkivääri. Mausteena voi käyttää, muttei muuten valmisteena esim inkivääriteetä ei suositella nautittavaksi.

- Home- ja tuorejuustot on jätettävä rauhaan listeriariskin vuoksi. Kärjistettynä: Byebye juustokakku! =(

- Raaka lika sekä kylmäsavustetut kalavalmisteet. Listeriariski taas. Tuotteet kuumennettava yli 70 asteessa jotta riskiä ei olisi. Byebye graavilohi ja parman kinkku.

- Ulkomaiset pakastevadelmat. Näissä on noro-viruksen riski, toimii ainoastaan kuumennettaessa 90asteessa pari minuuttia.

- Maksaruoat ja maksavalmisteet. Liikaa a-vitamiinia.

- Kofeiini. 200mg/vuorokausi, elikkäs noin kaksi kuppia kahvia. Yrttiteetä ja rooibos tee kiellettyjen listalla!

 

Miltäs kuulostaa? Paljon on asioita mistä ei puhuta ja mistä vaietaan. Mun mielestä nää on ihan luonnollisia juttuja mistä saa ja pitää puhua. :) Nää oli kirjotettu nyt pienellä huumorilla mutta silti totuus löytyy sieltä kaiken kärjistetyn tekstin alta! Mä uskon että jokainen äiti pystyy samaistumaan mun tekstiin jollain tasolla - tai sitten aika on kuultanut muistot ja raskaana oli vaan niin ihanaa. ;) Siis saattaahan se olla että on äitejä ketkä on ollut raskaana parhaimmillaan eivätkä ole kärsineet minkäänlaisista negatiivisista oireista - ainoastaan hehkuneet päivästä toiseen ! Mutta voisin kuitenkin veikata että tää realistisempi vaihtoehto on todellisempi ja melkein jokaisella odottajalla on ollut jotain samankaltaisia oireita ja tuntemuksia kuin itselläni. 

Eikä mikään näistä seikoista poista sitä että oon tosi onnellinen ja innoissani tulevasta pienestä ! En malta oottaa että pääsen tutustumaan häneen ja vauva-arkemme alkaa. <3 Vaikkakin se pelottaa kamalasti, tiedän että me pärjätään jotenkin jollainlailla ja saadaan kyllä apua. Raskausaika ei oo ollu mulle mitään maailman hohdokkainta, mut ei se mitään. Tää on elämänvaihe ja nautin sen tuomista ihanista puolista. Aika on kuitenkin katoavaa ja tääkin hetki menee niin nopeasti, turha jäädä synkistelemään selkäkipujen tai vuotavien tissien takia. Mielummin nauraa näillekkin jutuille ja syö hyvällä omallatunnolla pari palaa salmiakkia ja leipää maksamakkaralla. Maalaisjärjellä ja kirppislöydöillä pääsee jo tosi pitkälle ! 

Mahtavaa kevään jatkoa kaikille, toivotaan että Suomen ilmastokin pikkuhiljaa alkaa heräilemään tulevan kesän saapumiseen! Mä jatkan kevättäni maha pystyssä ja kävelykeppiin tukeutuen, koitan löytää helpotuskeinon selkäsärkyihin. Toivon myös kaikille odottaville äiteille hirveästi tsemppiä ja kärsivällisyyttä odotukseen! Kuuluillaan taas :) - uimalaseja etsien Sara

IMG-20180422-WA0023.jpgIMG_20180423_184545.jpg

Siinä ne kaikki kirppis-löydöt nyt on ! :D Oon kyllä erittäin tyytyväinen mun 50snt löytöihin x 500kpl kun samalla rahalla olisin saannut kolme eri Gugguun bodya. Jokanen siis tyylillään. ;)

IMG_20180429_134826.jpgIMG_20180423_165517.jpg

Lidlistä tuli myös löydettyä uutena edullisia vaatelöytöjä Urholle 8)IMG_20180428_170552.jpgIMG_20180424_153102.jpgFB_IMG_1519590787482.jpg

Nää raskaus-meemit on kyl ihan parhaita. :D Ja käsittelee samoja aiheita mitä minäkin, eli en voi olla hirveen paljon väärässä kirjotuksissani jos sanon että useimmat odottajat "kärsivät" samoista vaivoista !

FB_IMG_1520004486792.jpgIMG_20180413_105519.jpgFB_IMG_1517591560615.jpgIMG_20180423_124647.jpg

Masun kasvua ei voi estää, kun meidän pieni prinssimme Urho valtaa kohta talon. <3_<3 Pieni poika on siis tulossa meille ! <3 <3 <3IMG_20180429_134849.jpg