No hejdå ja kivaa "kesäistä" viikkoa kaikille! :) Mähän en oo mikään treenaaja tai fitnesstyyppi tai mikään salikissa. Mua ei siis vois vähempää kiinnostaa mitkää dieetit tai tiukat treeniohjelmat tai kalorien laskeminen tai mikään muukaan itsensä kiusaaminen. :D MUTTA pakko se on vaan yrittää. Sairauteni takia mun on pakko pitää yllä hyvää fyysistä kuntoa, että jaksan paremmin oireiden kanssa. Osa oireista on niin fyysisiä esim. kävelyvaikeuteni, että lihasvoiman kasvattaminen ja kestävyyden harjottaminen tsemppaa valtavasti niiden hankaluuksien kanssa. Muutenkin sairastuneiden pitää muistaa pitää hyvää huolta itestään ja yksi osa-alue on ehdottomasti urheilun harrastaminen. Joten eikun siis ylös sohvan pohjalta ja treenailemaan !

Mun treenissä on kyse tasapainon kehittämisestä, vartalon hallinnasta, lihasten aktivoinnista ja liikkumisesta. Mul ei todellakaan oo tavotteena treenata kovaa, mul ei oo mitään tavotteita muokata mun kroppaa; pudottaa painoa tai kasvattaa lihaksia. Ainoastaan pyrin aktivoimaan lihaksiani jotta ne toimisivat paremmin just esim kävelyvaikeuksien aikana sekä herätellä kroppaa liikkumaan oikein. Mä en saa treenilläni missään nimessä ylirasittua, en saa vetää treeniä ylikierroksilla loppuun ja olla voimaton sen jälkeen, vaan treeniä pitää tehdä pienissä erissä arjen jaksamisen lomassa. Se on aluksi tosi haastavaa säännöstellä omaa jaksamistaan, etenkin nyt vielä kun tekee normaalia työpäivää ! Kuntouttamiselle ei meinaa löytyä aikaa eikä voimavaroja. Mutta toivottavasti tämä asia korjaantuisi pian. ;)

Mitä tää vammanen nyt sit taas sekoilee? Onneks en oo olli yksin keksimässä näitä harjottelumuotoja, vaan mulla on ollut tukenani ammattilaisia. Oon käynny työterveyden sekä kunnallisen fysioterapeutin kanssa läpi erilaisia harjoitusohjelmia mistä voin poimia liikuttavia harjotteita arkeeni. Harjotteissa käytetään kehon omaa vastusta, eli ei minkäänlaisia ylimääräisiä painoja. Saattaa kuulostaa tosi helpolta ja yksinkertaselta, ja sitä se olisikin ei-vammaiselle henkilölle mut mulle nää harjotteet on tosi haastavia ! Mut pikkuhiljaa ku näit alkaa treenailee, uskon kehittyväni treeneissä ja huomaan sen varmasti myös arkisissa askareissa. :)

Alla on pari kotitreeniä mitä alan tekemään säännöllisesti! Niiden lisäksi ostin oikein uuden uimapuvun, ja alan käymään uimassa. ;) Sain Kouvolan kaupungilta erityisryhmien uimahalli- ja salikortin, mikä siis tarkoittaa ilmaisen pääsyn uimahalleihin vuodeksi naurettavan pienellä vuosimaksulla. Tää etu pitää tottakai käyttää hyödyksi ja heti kun voimavarat vaan riittävät mua alkaa näkymään kaupungin uimahalleilla. Mut eiku kotitreenien pariin !

1. Tasapainolauta ! Tää on kyl yks saatana. Tämän päällä ei tarvi seisoa kuin 30-60sekuntia tasapainotellen, niin ettei laudan reunat osu lattiaan. Tosi tosi tosi haastavaa ihmiselle jonka tasapaino on hukassa ! Toistoja tähän pari-kolme kertaa ja jalat on ihan muussina sen jälkeen. Noh ei voi muuta ku treeniä treeniä.

IMG_1002.jpg

 

 

2. Vastusnauha ja kädet. Yksinkertanen liike, mut tosi tehokas ! Kiinnitetään vastusnauha sopivalle korkeudelle tukevaan kohteeseen ja kiedotaan nauhan päät molempiin käsiin. Alotusasennossa paino taaemmalle jalalle. Sitten siirretään paino etummaiselle jalalle, jolloin samalla vedetään nauhaa molemmissa käsissä vartalon sivuille. Tuntuu hyvin käsissä ja ojentajissa ! Pidetään tässä asennossa 3-5sek ja toistetaan liike 5-10kertaa välillä vaihtaen etummaista jalkaa. Tosi simppeli ja kiva liike, helppo treenata ! :)

58D068E8-A4B2-42B1-BD3F-A7D935AE3177.jpg

 

 

3. Jumppapallo. Huhhuh tätäkin vekotinta! Pallon kaa voi treenata tosi monipuolisesti, sil voi keksii vaik minkälaisii treenei. Mun fyssari kehitteli tälläsen treenin mulle, keskivartalon hallintaa aktivoivan jumpan. Eka asetutaan pallon päälle vatsalleen, niska pitkänä ja katse kohti käsiin jotka on lattialla. Jalat pitkällään kohti maata, varpaillaan tuntuma lattiasta. Tarkotuksena ois nostaa vastakkainen käsi ja vastakkainen jalka ilmaan samanaikaisesti, mut aluks voi vuorotella ja nostaa vaa toisen irti maasta. Täs pitää hallita keskivartaloo tosi paljon et pysyt pallon päällä hallitusti ! Kaikki kropan lihakset tekee töitä, koska nopeesti alkaa keinuttaa ja vapisuttaa pallon päällä. Näitä toistoja 5-10kertaa ja 1-3 sarjoissa. Rankkaa mut hauskaa !

33A94EE0-B50E-41D8-B323-7B3EF03D863E.jpg

 

 

4. Edelleen jumppapallo ! Niinku sanoinki pallon kaa voi treenata tosi monipuolisesti ja vaikka näinkin päin! Eka asetutaan selinmakuulle lattialle, polvet koukussa pallon päällä. Kädet tukee sivuilla. Sit eiku vaan lantiota ylös lattiasta HALLITUSTI, samalla lonkat ojentuu uloshengityksellä ja jalat työntyy pitkälle jumppapallon päälle. Pidetään hetki yläasenossa (yllättävän vaikeeta!), ei anneta asennon muuttua vaan keskivartalo hallitsee tapahtumia eikä lantio kierry kummallekkaan puolelle. Lopulta lantio lasketaan hallitusti alas ja jalat tuodaan ojennuksesta takaisin lähtöasentoon. Toistoja tähän liikkeeseen 10-15 ja sarjoja 1-3. Käsien asentoa kun vaihtaa, liilleen haastavuus muuttuu! 

B34E4515-B4B7-4F2E-AC12-63236594DB75.jpg

 

5. Konttausasento ja käden pujotus. Tää on helppo liike toteuttaa lattialla tai jumppamaton päällä, ei tarvita mitään välineitä vaan ainoastaan oma kroppa. Yin-joogassa tehtiin tälläinen liike hiukan eri tavalla, mutta idea sama ! Liike avaa hyvin yläkroppaa ja tuo vahvuutta selkään ja käsiin. Ekaksi konttausasentoon, mistä pujotetaan käsi toisen alta. Voi vaikka läpäyttää pujotetulla kädellä maata toiselta puolelta. Sen jälkeen kierretään yläselkää ja tuodaan sama käsi kohti kattoa ! Yläselkä tiukkana koko kierron aikana. Tosi tehokas ja simppeli liike. :)

D032413D-982A-4834-A1A1-93DED1C6AA90.jpg

 

 

Tälläsii yksinkertasii liikkeit mä harrastan kotonani. Ei vaadi hirveesti aikaa tai tiloja tai mitään välineitä. Mulla on erilaisia liikkeitä paperilla melkein parikymmentä, mutta ylempänä niistä muutama. Saitte vähän kuvaa siitä kuinka vammanen treenaa ! :'D (Sekä saatoitte bongata Nasunkin kuvista ;D) Tosi helppoja liikkeitä toteuttaa mut niil on suunnaton vaikutus omaan hyvinvointiin. Omaa kroppaa pitää vaan osata kuunnella ettei rasita sitä liikaa, muuten treenaaminen menee miinuksen puolelle eikä siitä ole mitään hyötyä. Välil on vaikeeta tasapainoilla oman jaksamisen suhteen, mut kyl mä viel opin! Kivaa ja liikunnallista kesän jatkoa kaikille, muistetaan pitää omasta kropastamme hyvää huolta niin fyysisesti kuin henkisestikkin ! :) Ei must kyl mitää fitnessbloggarii tuu ! xD - pikkasenjumppaileva ja vammainen -Sara 

IMG_0836.jpgIMG_0838.jpg