Kivaa sunnuntaita kaikille ! =) Tää Suomen kesä on kyl ollu niin mahtava, oikeastaan koko kesä tiivistyy hyvin tähän viikonloppuun: Sataa kaatamalla (kesäkukat kuolee), hetken päästä paistaa aurinko pilvettömält taivaalta (Sara juoksee biksuissa aurinkotuoliin), sitten alkaa jyristä ja tulee kunnon ukkosmyrsky (Nasu paskoo housuun) ja sit loppupäivä onkin näitten kaikkien sekotus eli vaan niin hiton epävakaista et parempi jäädä sisälle viltin alle kattelemaan kaunareita telkkarista ! :D

Tää kesä on ollu erittäin epävakainen säitten suhteen, mut samalt tuntuu kyl mun elämäkii. Ei oo oikeestaan ollu mitään tasasta puksutusta eteenpäin, vaan tää juna on valkannu reitin mikä sisältää ylä- ja alamäkiä sekä vaihtelevia maisemia. Päällimmäisenä kysymysmerkkinä tietenkin on ollut mun töissä jaksaminen ja siitä kysymyksestä alkanut osatyökyvyttömyyseläke-rumba. Käsittelyaika noissakin hakemuksisssa on n. 50päivää, eli muutaman kuukauden saa vielä päätöstä ootella. PLUS tietenkin se fakta et jos päätös on positiivinen, kaikki järjestelyt työpaikan kanssa saati sitten jos työnantaja ei ole suostuvainen järjestämään minulle osa-aika työtä. Mut ehkä mietitään niitä sitten vasta parin kuukauden päästä! Voihan se myös olla että vakuutusyhtiö antaa hylkäävän päätöksen hakemukseeni, mikä taas pitkittäisi asioita... Tai sit jos ne vaa laittais mut kokoaikaselle eläkkeelle. ;) (Turha toivo, niin ei kyl tuu käymään! :D)

Mulla on neurologian lääkärille aika ens keskiviikkona. Ne ketkä tietää näist sairaalakuvioista jotain, tietääkin jo sen karun tosiasian että lääkärille ei niin vaan saakkaan aikoja. Ei ainakaan tälläsissä ei-akuutti tapauksissa, kun vaan parantumattomasti sairastellaan eikä tilanteessa ole mitään hengenvaaraa. Kyse on siis tälläisestä ns. kontrollajasta, lääkärin tapaa noin kerran vuodessa. Siinä sitten päivitellään tilannetta miten on lääkkeet toiminu, mitkä on jatkosuunnitelmat, uusitaan tarpeelliset reseptit ja kirjoitellaan ehkä uusia.. Lääkäri tekee tavanomaisimmat testit fyysisestä kunnosta; toimiiko näkö, toimiiko jalat tai lihakset tai mites tasapaino. Yleensäkkään tää tapaaminen ei kestä 20min pitempään ja sillä selvitään taas seuraava vuosi ! (eiks oo aika karua jotenki??) Lääkärin ajan jälkeen on viel mahollisuus jutella hoitajan kanssa ja selvitellä jatkotoimenpiteitä, jos tarvii esimerkiksi lähtä verikokeisiin tai tarvii ohjeita johonkin elämänmuutoksiin vaikkapa ruokavalioon. 

Nää lääkärin tapaamiset on siis tosi harvassa, eli lääkärikäyntejä varten kannattaa valmistautua huolella ! Tarkotan siis että muistaa kysellä niistä asioista mitkä on mietityttäny, ettei sit harmita jälkikäteen et "hitto ku en muistanu kysyä siitä ja siitä asiasta". Mä oon ite kirjaillu asioita ylös mistä haluan lääkärin kanssa puhua, koska ilman muistilappua en enää sairaalassa muistaisi yhtäkään kohtaa ! :D

Mm nää jutut löytyy mun muistilapulta tällä kertaa:

- Plegridy. Eli tämänhetkinen ms-lääkkeeni jonka sivuvaikutuksiin haluaisin jonkun särkylääkkeen. Plegridyn sivuoireet on ollu aikas lamaannuttavia, nousee korkea kuume, flunssanen ja kipeä olo, vilunväreitä, super-päänsärkyä... Seuraava päivä pistoksen jälkeen on mennyt saikkupäivänä kotona maatessa, toivoisin tähän jonkunlaista muutosta jos mahdollista. (?!)

- Kävelyvaikeudet. Oisko tähän mahdollista saada jotakin helpotusta esimerkiksi lääkkeen avulla? Viimeksi hoitajalle mainitessani näistä kävelyvaikeuksista, lääkäri kirjoitti minulle reseptin Sirdaludista ! (???) Sirdalud on lihaksia rentouttava kolmiolääke, mitä mulle määrättiin jalkojen spastisuuteen 1-2 kertaa päivässä. Lääkkeen sivuoireena on hitonmoinen väsymys, ja omasta kokemuksesta voin kertoa että päivittäisessä käytössä tää lääkkeen käyttö ei oo mitenkään mahdollista. Voin ottaa lääkkeen illalla kyllä, nukahtaminen on silloin taattu mutta meen siitä aivan pöllyihin (metsästän oravia yöllä) ja aamulla herätessä on olo vielä utuinen. :D Et en tiiä oikein miten tätä lääkettä pitäisi käyttää, etenkin kun ohjeistuksessa lukee että lääkettä pitäisi ottaa myös päivällä? Eikä mun oloa tai kävelyä yhtään helpota se et mun lihakset rentoutuu ja mun jaloista tulee ihan veltot, ei sekään hirveesti edesauta kävelyäni. Mut saa nähä mitä lääkäri tähän sanoo!

- Mustelmat. Mulle on aina tullut suht herkästi mustelmia, mut nyt mun jalat on niitä ihan täynnä. En tiedä onks tää lääkkeestä johtuvaa mustelmayliherkkyyttä vai mitä, mut mun on mainittava huomiosta. Se vois pahimmillaan viitata jonkun sisäelimen toimintahäiriöön, tai liittyä jotenkin lääkitykseen tai sitten vaan on ihan normaalia mun kropalle. Mut näistä poikkeavuuksista on mainittava, lääkäri tietää syyt paremmin kuitenkin. :)

- Laihtuminen. Siinä ei sinänsä ole mitään outoa että painosta lähtee muutama kilo, kaikilla paino varmasti jojoilee elämäntilanteesta riippuen. Mut mä en oo mitenkään tarkotuksella laihuttanu tai treenaillu tai muuttanu mun ruokavalioo, ja mulla on lähteny painoa vuoden sisään noin 10kg. Ei todellakaan mitenkään huolestuttavaa vielä, painoindeksi on ihan normaali mutta ihmetyttää vaan kun on tolleen huomaamatta ilman elämäntapamuutoksia lähtenyt noinkin paljon kiloja. Siksi haluan tästäkin mainita lääkärille, koska se voi liittyä taas johonkin muuhun seikkaan esimerkiksi lääkkeeseeni ! 

- Jalkojen kramppailu ja lihasten nykiminen. Ehkäpä liittyen jalkojen rasitukseen / kävelyvaikeuksiin? Mut on tosi inhottavan tuntusta kun nukkumaanmennessä sängyssä jalkojen rentoutuessa ne alkavat välillä nykimään todella voimakkaasti. Krampit on välillä niin voimakkaita että yöllä herään niihin, ja krampit eivät ole vain jalkojeni ongelma. Vatsa on myös aiheuttanut voimakkaita kramppeja jossa vatsan lihakset hallitsemattomasti kramppaavat, saaden minut ainakin aamuyöllä heräämään siihen. Ei mikään maailmanloppu tilanne,  mutta aion tästäkin lääkärille mainita!

Siinä muutama seikka mun tulevalle lääkärikäynnille. Se on hauska miten oma kroppa ei vaan tottele enää. Sitä huomaa mitä erilaisimpia oireita omassa kehossa, mitkä ehkä viestivät jostain tai sitten eivät. Ne voivat olla vaan ihan normaaleja juttuja, mitä esiintyy muillakin terveillä tai sairailla ihmisillä ! Mutta tälleen parantumattomasti sairaana niihin kiinnittää eritavalla huomiota ja ne täytyykin huomioida. Lääkkeet mitä käytän eivät kuitenkaan ole mitään maailman terveellisimpiä syötäviä välipaloja, vaan voivat aiheuttaa mitä ihmeellisimpiä vaarallisia tai vaarattomia lisäoireita. Siks oman kropan tunteminen ja siitä huolehteminen on erittäin tärkeää! Poikkeavuudet täytyy huomioida ja niihin täytyy reagoida. :) Yleensä syy-yhteys löytyy ja siihen pystytään reagoimaan tarvittaessa.

Voinks käyttää jo sanaa syksy? Noh siltä musta tuntuu, vaikka itelläni on vielä muutama kesälomaviikkokin edessäpäin. Anyway, kivaa syksyn jatkoa kaikille! Toivon että ei tarvitse ravata lääkärissä minkään vakavan jutun takia, mutta jos tarvii toivon että saatte lääkärille ajan/aikoja nopeasti ja asiantuntevalla asenteella ! Muistakaa nauttia pimenevistä illoista, kynttilät ja villasukat rokkaa jo täs vaihees loppukesää ! ;) - oraviametsästävä-Sara

 

IMG_1394.jpg

Tämmösillä viikottaisilla herkkuhetkillä ei kyl oo ainakaa laihuttu :'D <33 Mut elämästä pitää nauttia ! <3

IMG_1378.jpg

Alennusmyynneiltä löyty shoppailtavaa ! 

IMG_1345.jpg

Nasu löys eteisen tuolin ja päätti valloittaa sen itelleen.... ? <3

IMG_1300.jpg

Loppukesälle löyty hame mikä menee vielä syksyn kylmenevissä ilmoissakin ! 8) Lisää vaan sukkikset ja neuleen, voila !